Aktiviteter på scenen 2016

Scenprogram för 2016
Nedan kan du nu se lite olika godbitar som kommer vara på Scenen:

Här ser du schemat för Scenprogram 2016

Svartzonker & Falklind snackar gädda

Fredag kl. 15.00

Lördag kl. 10.30

Söndag kl. 13.30

Claes ”Svartzonker” Claesson och Martin Falklind, två av Sverige största sportfiskeprofiler kommer tillsammans att berätta om sina fiskeäventyr på Sportfiskemässans stora scen.

Betesdesignern Svartzonker har de senaste åren seglat upp som Sportfiskets frontfigur, då han både fiskat med Zlatan och tagit över Volvoreklamen efter densamme. Martin Falklind är chefredaktör för Fiskejournalen och har varit fiskeäventyrare i hela sitt liv, med många filmer och TV-program på sitt samvete.

På Sportfiskemässan, i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö. slår stockholmar´n Svartzonker och göteborgaren Falklind sina påsar ihop och berättar om alla de galna, roliga och mindre behagliga saker som de upplevt under sina fiskekarriärer. Fokus kommer ligga på historier runt Sveriges största och mest populära sportfisk - gäddan.

 

   

Bildtext: Ulf Hagström binder och berättar om sina gäddflugor på stora scenen

Gäddflugbindning live

Söndag kl. 11.00

Flugbindaren Ulf Hagström visar flugbindning av gäddflugor via en filmkamera.

Ulf berättar samtidigt om tänket bakom flugan och hur den ska fiskas. Denna föreläsning ger många nyttiga tips, för både flugbindaren och gäddflugfiskaren. Även den som aldrig tidigare har gäddflugfiskat, kommer få inspiration och kunskap för att våga testa. 

   

Bildtext: Tellis Katsogiannis har 7 Sm-guld, 3 Nordiska brons och ett VM-brons i Speycasting.

Tellis kastar loss

Fredag kl. 14.30

Lördag kl. 12.30

Som om det vore ett trollspö, kan Tellis Katsogiannis svinga en fluglina drygt 65 meter med ett arton-fots spö.

På scenen kan du se honom kasta och berätta på scenen. Här kommer han att ge konkreta tips om hur du kan förbättra ditt eget kast och därmed ditt eget fiske. För även om Tellis har många kastmedaljer och rekord i sitt CV, så är det ändå fisket efter lax och havsöring som är i fokus för denne mångsidige flugfiskare.

 

 

   

Sussi Stridh om gäddflugfiske

Söndag klockan 11.30

Att vada längs en vass och smyga på gäddor med ett flugspö i handen, det tycker Sussi Stridh är något av det mest spännande man kan göra.

I gäddflugfisket möts flugfiskets skönhet och harmoni med predatorfiskets råhet.

Att flugfiska efter gädda har många fördelar. Den minsta lilla gäddsnipa kan bjuda på överraskande hugg och roliga fajter och du kan fiska året runt och nästan överallt i landet.

Sussi ger dig sina bästa tips och råd och berättar hur du som aldrig testat, lätt kan komma igång. Hon berättar också om sina egna, mest nervpirrande gäddfajter

   

Gösexperten Cecila Grönberg ger sina bästa tips

Söndag 12.30

Cecilia Grönberg är en av Sveriges skickligaste gösfiskare och har finslipat sitt vertikal fiske till fulländning.

Lyssna på när Cecilia Grönberg, alias Gördrottningen, ger sina bästa tips för hur man kommer i gång, både med ekolodet och fisket.

Cecilia gillar att sätt upp mål och förra året nådde hon målet att ta en tiokilosgös i tre olika typer av vatten. Det blev en tioilos i älvmiljö, en tiokilosgös i en sjö och en tiokilosgös i havsfjordsmiljö. 

   

Stipendier från Fiskevårdsfonden

Fredag kl 12.30

200 000 kr delas ut till fiskevården!

Sportfiskarna delar ut pengar ur sin fiskevårdsfond. Varje år kan lokala projekt som bidrar till utveckling av sportfisket söka medel ur fonden. Se vilka projekt det blir som får pengar i år.

   

Sportfiskarna och Älvräddarna om vattenkraften

Fredag kl. 13.00

Lördag kl. 16.30

Söndag kl. 10.00

Christer Borg från Älvräddarna och Torkel Blomqvist från Sportfiskarna pratar vattenkraft.

Hur går det egentligen med arbetet runt att miljöanpassa svensk vattenkraft? Vad behövs göras för att förbättra våra strömmande vattnen? Vad sker från politiskt håll och vad göra kraftindustrin? Och vad kan du som sportfiskare göra?

   

Johan Klingberg om dagsländor

Fredag kl. 14.00

Lördag kl. 12.00

Söndag kl. 12.00

Johan Klingberg live-binder och pratar dagsländor.

Se en dagslända bindas framför kameran, samtidigt som Johan Klingberg på ett pedagogiskt och intressant sätt berättar hur man ska tänka när man binder och fiskar dagsländor.

Johan Klingberg är chefredaktör på Allt om Flugfiske och en av Sveriges duktigaste flugfiskare och flugbindare. Han är dessutom en uppskattad och entusiasmerande föreläsare.

   

Årets final i FLY VS JERK

Fredag kl. 16.30

Vem vinner Fly vs Jerk? På mässans scen premiärvisar Kanalgratis sista avsnittet av gäddfisketävlingen.

De tävlande, som befinner sig på scenen under visningen, vet i detta läge inte själva vem som vinner. Det blir med andra ord många intressanta reaktioner på scenen live.

När vinnaren är korad blir det prisutdelning och frågor till deltagarna. 

Sen blir det fest! Biljetter till festen bokas på den här länken.

   

Silverskatten

Lördag kl 09.30

Silverskatten – filmvisning från havsöringmiljöer i Stockholms skärgård.

Följ med på dammutrivning, elfiske och ett episkt havsöringsfiske i Stockholms skärgård. Filmen Silverskatten är ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Stockholms län och Sportfiskarna. Filmen är producerad av Freewater Pictures.

   

Foto: Linus Holmgren/salmotrutta.se

Havsöring östkusten

Lördag kl 10.00

Hur mår våra havsöringsbestånd längs östersjökusten och hur skiljer sig förvaltningen mellan de olika kuststräckorna?

Kan förvaltningen förbättras och vad har sportfisket efter havsöring för potential runt Stockholm och i resten av Sverige? Panelsamtal och en sammanfattning av det viktiga havsöringsseminarium som Sportfiskarna hållit under fredagen.

   

Havsöring Västkusten

Lördag 11.30

Jonas Nordigårds & Niclas Åberg rapporterar om västkustens återkomst som havsöringsparadis.

Jonas ger de vassaste fisketipsen för både spinn och fluga och Niclas berättar om västkustöringens biologi och hur projektet 8-fjordar har förbättrat framtidsutsikterna för öringen på Västkusten. För faktum är att havsöringarna i Bohuslän bara blir fler och större för varje år, mycket tack vare projekt 8-fjordar och det idoga fiskevårdsarbete som gjorts i lekbäckarna. 

   

GÖS-SHOW

Lördag kl. 13.00

Gösen är en sportfisk som seglat upp på popularitetslistan i takt med att vertikalfisket gjort entré på allvar.

Gösarna som kommer upp i vårt avlånga land, blir bara större och större. Men frågorna är också många. I denna talkshow resonerar svenska gös-eliten runt de vanligaste frågeställningarna.

Håkan Fransson, Cecilia Grönberg, Björn Tunmats och Daniel Nilsson ställs mot väggen under fiskejournalisten Per-Ola Johannessons ledning.

   

Buda för våra vattendrag

Lördag kl. 14.00

Med hjälp av att du öppnar din plånbok och lägger lite friska bud, kan Älvräddarna fortsätta sitt arbete för öppna vattendrag.

Till Årets auktion har det skänkts en diger samling objekt. Det är allt från fiskeupplevelser till konkreta prylar.

Objekten kan du hitta på nätet redan idag. Ladda ner katalogen här.

http://www.alvraddarna.se/assets/pdfer/Auktionkatalog-2016-4.compressed.pdf

   

Flugfiske i Norden presenterar sig

Lördag kl. 16.00

Flugfiske i Norden pratar om sin tidning och sin historia

1979 gick femtio entusiastiska flugfiskare samman för att starta en ny tidskrift – Flugfiske i Norden. 

   

Artjakten – roligaste tävlingen upp till 16

Söndag 13.00

Fiska efter roliga, konstiga, färglada, små och stora fiskar och samla arter. Lägg upp bilderna via din telefon och ha roligt hela sommaren.

De 500 första som anmäler en fisk till tävlingen får ett fiskedrag. Den som samlar flest arter vinner hela tävlingen. Förra årets vinnare Anton Berglund , plockade hela 71 arter. Det är nog fler än vad någon i Sverige gjort på så kort tid.

Lyssna på när Sportfiskarnas Hans Lindqwist berättar om hur det går till att vara med i tävlingen.

Tävlingen Artjakten drivs av Fiskejournalen och Sportfiskarna i samarbete med ABU.

   

Våga bygga beten!

Söndag kl. 14.30

Det byggs, slipas, gjuts och viktas ute i stugorna. Aldrig har det varit så populärt att bygga egna beten.

Facebookgruppen Svenska betesbyggare vill inspirera ännu fler till att börja bygga! Detta genom att visa upp de beten som varit med och utmärkt sig runt betes innovation i vinterns engagerande event ”Bait Build 2015-16” med juryns bedömning.

Vi har även med oss Ola Rasmusson på scen för att dela tips och tricks runt hur man börjar och snabbt når framgång med egna gummi beten med ett enkelt gummi start kit, lite tillbehör och guider på nätet idag.

Kanske lockar det kreativa och utvecklande delarna i betesbygge dig till att vara med i Bait build nästa vinter i gruppen?

   

Leif Milling i Afrika

Leif Milling är en av Sveriges mest kända fotografer och författare. Nu ska han tillsammans med BBC-fotografen Simon Stanford och journalisten Marika Griehsel, ta oss till några av de hetaste fiskeplatserna i södra och östra Afrika.

På Sportfiskemässan kommer de två erfarna herrarna, Leif och Simon, att under journalistens Marika Grieshels ledning ta med oss i ord och bild till platser i den södra och östra delen av den Afrikanska kontinenten. Här finner man de ultimata vildmarksupplevelserna, både på land och i vattnet.

Vi kommer garanterat få vi se bilder som får oss att längta efter fiskeäventyr. Och faktum är att de mässbesökare som vill ta upplevelsen med sig från mässan till verkligheten, har chansen. Denna erfarna trio planerar nämligen en 14-dagars fiske- och safariresa regi av resebolaget Africa Select. Att få resa med Simon och Marika , som är några av världens mest erfarna dokumentärfilmare och journalister, är en garanti för både säkerheten och kvaliteten på upplevelsen. 

Ta första steget till att fiska i Afrika 19/ 3 klockan 15.30 på stora scenen, Älvsjö.