Betesbyggargatan 2016

Succén med Betesbyggargatan fortsätter nu för 4:e året när vi intar Stockholmsmässan
Vi har som vanligt samlat Sveriges bästa betestillverkare för att visa er hur det går till
Någonting som ni inte får missa på mässan

Xet Lures

Jag heter Jonatan Jörlås (Xet Sebastian i andranamn) och är 25 år nu i januari. Jag bor i Karlstad och bygger mina beten på verkstaden där jag jobbar. Målar gör jag hemma i vardagsrummet i min 2:a.

Jag började bygga beten lite smått som 17:åring. Det hela började som för många andra med jerkfisket. Betena kostade ju en del redan på den tiden, speciellt för en ung grabb. Så efter att ha sett gäddfeber otaliga gånger så provviktade jag mina första beten fram och bak och vart glatt överraskad att dom rörde sig över huvud taget. När man fått första gäddorna var man fast!

Jag är en riktig gör-det-självare, det är inte bara beten jag pular med utan det mesta som går provas på i regel. Dels för att spara nån krona och dels för glädjen av egna fungerande saker. Just nu håller jag på med mitt andra båtprojekt. En Confibra 510wa som bara var ett skrov när jag började.

Numera fiskar jag nästan enbart med mina egna beten både till spinnfiske och trolling. Det har blivit 7 st 10+ gäddor för min del på egna beten. Tyngsta på 12 blankt och längsta på 123,5 cm. Det har även blivit bifångst på abborre och öring.

Välkommen att träffa mig på mässan i mars

 

Wolfcreek på mässan

Wolfcreek  Lures är handgjorda, Svenska kvalitetsbeten i trä för riktigt gäddfiske! Betena har fångat ögonen hos många gäddfiskare, men viktigast av allt - dom fångar fisk! Alla  modeller och färger har utvecklats under hårt testfiske. Wolfcreek Lures ligger  på Frösön i Jämtland, med Storsjön och 100-tals outforskade storgäddvatten runt  hörnet. Bättre testområde får man leta efter! Endast  kvalitetsprodukter används i tillverkningen - trä, färger, lack och andra  komponenter är noga utvalda. Varje bete är individuellt viktat och balanserat.  Allt för att betena ska leverera igen och igen!

Sedan  företaget startades 2006 har efterfrågan på genuina, handgjorda beten bara  ökat. Wolfcreek Lures utvecklas ständigt för att kunna tillgodose det växande  behovet från alla seriösa gäddfiskare som vill ha kvalitetsbeten som fångar  fisk!

Välkommen att träffa mig i CWC:s monter och på betesbyggargatan

/Anders  Ulvforsen

 

 

     

JW Lures - Jimmie Wiman

Under 2012 smög försäljningen av custombeten gjorda av Jimmie Wiman igång genom JW Lures. Det finns många kanonbeten ute i handeln idag. Är marknaden rent av mättad? Hoppas inte! I JW Lures modellfamilj finns de flesta betestyperna för gäddfiske representerade i form av väl genomtänkta modeller med avsikten att fylla en lucka i gäddfreakets beteshink, med Backlip som sortimentets 'slägga'! 

Väl mött på mässan

Jimmie - JW Lure

 

Gäddgapet

Hösten 2011 började jag att göra beten. En utvecklande och lärorik resa har det varit och mer finns det att lära och utveckla. Jerkbait är min absolut favorit fiske metod, men fiskar även gädda på andra sätt. Fiske efter gädda har jag bedrivit sedan 1989. Mycket har man lärt sig under de åren, men fiske suget minskar inte direkt ju mer man fiskar, men det finns alltid nya saker att upptäcka när det gäller gädda.

Jag bor i Värmland med fru och barn, garaget har jag byggt om till verkstad. Där spenderar jag mycket tid efter jobbet åt att bygga och utveckla beten. Förutom att få fisk på egna beten så är det bästa med byggandet att ta fram nya modeller. 

Mina beten hittar du i materialen lärk, ek, egen gjuten polyurethane och egen gjuten gummi. Jag strävar efter att utveckla fångstgivande och snygga beten

Tomas

 

     

Brunnberg lures  ”The Story”

Mitt namn är Martin Brunnberg, 35år och tvåbarnsfar.
Jag har länge haft ett stort fiskeintresse, och mitt första bete byggde jag i ungdomsåren, en röd vit wobbler  vill jag minnas.

Men att jag kom igång ordentligt med betesbyggandet av gäddbeten beror mycket på den knasiga killen jag träffade på ett fiskepass tillsammans med Olle Berggren, tror det var våren 2007.
Den knasiga killen är mera känd som Claes ”Svartzonker” Claesson, men för mig är han framförallt en god vän, betesbyggar mentor, och den som alltid får en fisketur att bli rolig.

I alla fall fick han mig att på allvar bli intresserad av betesbyggandet, och mina första beten blev klara någon gång under 2007, och mitt mest kända bete BB-Tail blev till under 2008.

Jag började bygga beten som hobby till vänner, och därifrån växte det till att börja sälja i butiker. Idag är det en stor del av min fritid som går åt till att bygga beten, men jag har fortfarande ett dagtidsjobb som verktygsmakare.

Läs mer om mig: www.brunnberglures.se

 

 

Holmebaits

Mitt namn är Filip Holm men jag är mera känd som Holme. Har alltid gillat göra/tillverka saker själv, inte för att det bli billigare så, utan för att det oftast blir bäst då. Som 12-åring köpte jag en bok skriven av Hans Nordin som hette ”vobbler, egen tillverkning för ett roligare sportfiske”. Med hjälp av den snidade jag mina första beten och fångade b.la. en gös på 5kg i en grund skärgårdsvik. Betesbyggandet kom lite i skymundan som 15-åring men när jag av en slump halkade in på Fiske Snack -08 upptäckte jag en massa bilder på fantastiskt vackra beten som några medlemmar hade tillverkat. Jag tänkte ”kan de så kan jag” och på den vägen är det. Bygger det mesta såsom, jerks, tailar, cranks och top water. Min tanke är att varje bete ska ett givet tillfälle. Det fisket jag brinner för är gädd/muskiefiske samt trolling efter östersjölax.

Har Stockholms skärgård som hemmavatten, men i takt med att fisket har blivit sämre här har jag vidgat mina vyer, senaste fyra åren hela vägen till Kanada och muskiefisket.

Så vill du komma förbi och snacka beten eller muskiefiske är du välkommen till mig på Betesbyggargatan.

Ni som vill se mer utav mitt byggande samt fiskande kan följa mig på Instagram @holme85

     

På nedre bilden 4st custom ålar

Kent Sundin på Sportfiskemässan 

Jag började snida beten någon gång på hösten 07. Har utvecklas en del sedan dess men har mkt kvar att lära.

Tjusningen med att bygga egna beten är att man aldrig blir riktigt nöjd.

Att fånga fisk på sina egna beten kryddar till fisket än mera.

Vi syns på mässan /Kent Sundin

 

Verolures – Stefan Elwe
Jag är bosatt i Lerum, två mil öster om Göteborg, omgiven av fina vatten jag fiskat i sen barnsben. Fiskar gör jag gärna efter både gös, abborre och havsöring men som för så många andra har jag gäddan som favorit.
Betesbyggandet började jag med 2006. Dom första betena tillverkades under väldigt enkla former hemma i köket. Sedan dess utvecklingen skett successivt och dag sker tillverkningen i egen verkstad. Samtliga mina beten är tillverkade med stor omsorg i trä och noga testade för att få dom rätta egenskaperna som krävs för att hålla länge och fånga fisk. Under Suncity predator show -15 vann jag new school-klassen i bait bashtävlingen med en av min cranks. Något jag är väldigt stolt över.
I år kommer jag ha med mig massa cranks, jerk, -tailbeten, T-shirts och hoodies. Jag kommer också presentera ett par heta nyheter, varav några är specialare bara till mässan.
Välkommen till mitt bord på betesbyggargatan!
https://www.instagram.com/verolures/

     

Mälaren lures

Vi är två bröder som byggt beten under några år. Glädjande nog fick vi bra respons på betena och bestämde oss för att fortsätta på inslagen väg. Vi har Mälaren som hemma vatten där vi fiskat sedan vi var små. Vår målsättning är att bygga beten av hög kvalitet där vi inte gör avkall på någonting. I nuläget bygger vi jerkbaits och tailbaits. Våra beten finns i flera olika modeller och storlekar. Våra beten byggs i bok och ek. De lackeras med  fem lager lack. Alla beten som tillverkas prov fiskas innan leverans för att kontrollera gång och viktning. Då tiden är begränsad bygger vi beten i mindre skala. Välkomna att besöka oss på mässan där vi kommer att bygga/måla beten och självklart snacka fiske. Självklart kommer vi att erbjuda ett urval av våra beten till försäljning och även presentera någon nyhet till vårens fiske.

Väl mött på mässan Micke o Magnus

 

Grams Lures 

Jag är en fisketokig mas bosatt utanför Uppsala med betesbyggandet som första val tack vare att min rygg och axel inte vill vara med när jag spinnfiskar. Man kan säga att, ett fiskespö är en pinne med en krok i ena änden och en tok i den andra. 

Betena

Har snidat wobbler sedan 1998 då jag kom i kontakt med Hans Nordins och då köpte hans bok. Började 2005 med jerkbait när jag höll i en kvällskurs i wobblerbygge i samband med att jag läste fiske och vattenvård i två terminer i Blekinge.

Jag har från 1998 fram tills 2012 nu gjort mina beten i trä. Men gått över till att gjuta dom i olika formar. Materialet som jag använder i formarna är polyurethane och plastisol.  

Hösten 2013 flyttade jag in i nya och större lokaler vilket behövdes, för det roligaste jag vet är att utveckla nya beten och då behöver man plats. Jag har också från hösten 2013 tagit hjälp av duktiga gäddfiskare som utvärderar mina beten, för jag tror på att allt går att förbättra bara man har tålamod. Mitt motto när jag gör beten ” kvalité går före kvantitet ”

Skitfiske Roger Kjellin

www.gramslures.se

     

Spöbyggare Anders Johansson

Anders Johansson heter jag och har fastnat för spöbyggandet igen efter ett uppehåll på ca 20 år. Har nu hållit på aktivt med spöbyggande i ca 3 år och har utvecklats mycket under denna korta tid. 

Bygger mest spön till gädda abborre och gös. Har även byggt några havsfiskespön den sista tiden. Tycker själv att jag har lite annorlunda tänk när jag bygger mina spön och håller mig ifrån de mest traditionella, tycker jag själv. Fisket har varit en stor del i hela mitt liv och har även tävlat i gäddfiske i ca tio år. Det fisket jag brinner för just nu är predatorfisket efter abborre gädda och gös. 

Blev en tur till Norge förra året för att fiska hälleflundra och är insnöad helt på detta med att bygga flera spön att prova till nästa resa.

Vi syns på Sportfiskemässan 2016 :-)

 

LarsenLures

Mit navn er Henrik Larsen og jeg kommer fra Danmark. Jeg har gennem en årerække fisket efter rovfisk med gummiagn. Derfor var det også ganske naturligt for mig at prøve at lave mine egne agn i gummi. I starten 2014 begyndte jeg derfor at gøre de første erfaringer. Gummi er et utroligt materiale at arbejde med, og der findes uanede muligheder for at eksperimentere med form og profil.

Sidenhen er jeg også begyndt at lave mine agn i træ. Særligt er det klassiske jerkbaits og tailbaits, som har min interesse. Det er vigtigt for mig at mine agn ikke bare bliver pæne at se på, men de skal også kunne fange fisk!.

     

Calmbaits

Namnet är Mathias Lindh och jag håller till i Västerås, började bygga beten så sent som 2014 och känner som tur är att utvecklingen går framåt.

Morakniv och rundstav har fått lämna plats för diverse maskiner och hjälpmedel. Tillverkar mina beten när tid finns och gör allt utom träsnideriet hemma i köket, så det blir ingen massproduktion direkt.

Jag har inga färgkartor och endast några få döpta modeller, brukar freestyla fram färgsättningar. Nog om mig, vill ni veta mer får ni komma och prata med mig på mässan.

Hörs och syns där

/Mathias

 

X3M pikegear

Jag heter Fredrik Blom är 34 år bor i Växjö och driver företaget X3M pikegear. Jag jobbar som kökschef, är gift och far till två underbara barn. Jag har alltid älskat att skapa och jobba med händerna och det är en stor del av mitt yrke som kock. För tre år sedan började jag gjuta softbaits. Mest för att försöka stilla fiskehungern på vintern men också för att få skapa nått eget. Försäljningen tog snabbt fart och idag hinner jag knappt fiska nått själv pga allt gjutande. Att få rapporter om fångster och pb:n på beten som jag tillverkat ger en otrolig känsla nästan som att själv få fisk och det gör alla sena nätter i verkstaden värt vart enda sekund. I skrivande stund har jag 10 modeller med allt från små abborrejiggar till 200g tunga swimbait till gädda. Och mina beten finns idag i butiker från norr till söder. 

Kom gärna förbi betesbyggargatan och hälsa på mig.

Väl mött

Fredrik Blom X3M pikegear

     

RenzStein Lures

Vi som startat RenzStein Lures är Fredrik Renz och Jörgen Segerstein, två skåningar bosatta i Staffanstorp som båda insett att fiske är så mycket mer än en hobby, det är en livsstil. Fiskat har vi gjort sedan barnsben men på olika håll och det var först för fem år sedan som våra vägar korsades med gäddfiske som gemensam nämnare.

Idag producerar vi handgjutna softbaits i olika utföranden, framförallt för gädda. Varje modell är väl genomtänkt med fokus på ett unikt rörelsemönster. Oftast har det blivit både två och tre prototyper innan vi båda varit nöjda och alla modeller testas ytterst noga innan vi släpper dem på marknaden. Till vår hjälp har vi ett antal testfiskare som kommer med konstruktiv feedback. Med alla duktiga betesbyggare i vårt avlånga land är det inte lätt att skilja sig från mängden, vi har fått väldigt bra respons från gäddfiskare både på modellernas design och kvalité.

Vårt gäddfiske bedrivs av förklarliga skäl i grunda slättsjöar i  Skåne men även Blekinge skärgård ligger oss varmt om hjärtat.

Besök oss gärna på mässan, ni hittar oss på Betesbyggargatan.

Väl mött 

Fredrik Renz & Jörgen Segerstein

 

Ts Lures

Mitt namn är Tommy Sellström. Jag är en 29år gammal fisketokig 2 barns far. Jag började bygga beten våren 2009 och fastnade direkt. Jag har alltid tyckt om att måla och skapa saker själv, allt går att göra bättre själv har varit min inställning sen jag var väldigt liten. Den största anledningen till att jag gör beten idag är för att det är en helt underbar känsla när kunderna fångar fisk på någon träbit som jag har täljt till och skvätt färg på. 

Jag fiskar nästan enbart mina egna beten och jag gillar det mesta fisket efter gädda. Men riktigt frivattens spinnfiske och trolling är det jag bedriver mest.  

Jag ser verkligen fram emot sportfiskemässan och att träffa alla andra underbara fiske galningar. 

Vill ni följa mitt byggande och hålla lite koll på vad som händer innan mässan så följ mig gärna på:

Instagram, Ts lures, Facebook, Ts lures 

Vi ses på betesbyggargatan! 

     

Abukah Lures

Mitt namn är Petter Clarberg och bygger beten under namnet Abukah. Jag kommer från södra delen av Småland, närmare bestämt Tingsryd.

Betestillverkning är verkligen en grym hobby. Jag började bygga lite smått vintern 2009, sedan har det bara eskalerat och blivit en stor del av mitt liv (som tidigare bestod av att spela hockey). Nu bygger jag främst tailbeten, jerkbaits och ytbeten - för stor gädda!

Det ska bli grymt kul att komma till sportfiskemässan och träffa allt folk. Det är första gången jag är med, så det blir en erfarenhet.

Vi ses på mässan!

 

Esox Gear

Hej, mitt namn är Steve McVey. Efter att ha byggt egna beten under en längre tid startade jag 2013 företaget Esox Gear.

Med gummibeten i fokus tillverkar jag handgjorda kvalitetsbeten för gäddfiske, men tillverkar också både jerkbaits och tailbeten i trä.

Varje betesmodell tillverkas med omsorg och noggrannhet och testfiskas grundligt innan det är tillgängligt för försäljning.
En viktig del i betesbyggandet är att få glädjande rapporter av andra sportfiskare om fångster tagna på beten från Esox Gear. Det skänker enorm glädje och det är nästan en känsla av att man själv varit med på fisketuren.
Det är första året som Esox Gear är med på Sportfiskemässan och det ska bli otroligt kul och spännande att få träffa alla sportfiskare. Jag kommer finnas på plats på Betesbyggargatan med både gummibeten, exklusiva specialjerkar och annat kul bara till mässan, så kika förbi och snacka lite med mig och alla andra duktiga betesbyggare.

Vill du veta mer om vad som händer hos Esox Gear så kan du följa oss på:

Facebook: www.facebook.com/esoxgear

Instagram: www.instagram.com/esoxgear

Webb: www.esoxgear.com

Vi ses,
//Steve

     

Kjelle Lundberg

Kjelle Lundberg var svensk betesbyggnads ”grand old man”.

Många är de snidare som nämner Kjelle som sin allra största förebild. Hans mest kända bete, Stalker, såldes i många svenska butiker, men också i butiker utomlands. I USA kom Stalker att bli ett superbete vid fiske efter den amerikanska jättegäddan, musky. Stalkern har levererat åtskilliga storgäddor, med fisk över 15 kilo på topp. Den största, kända, muskyn som lurats av en Stalker mätte 58 tum (drygt 147 cm).

Under hösten 2015 lämnade Kjelle oss. Han somnade in efter en lång tids sjukdom.

På mässan kommer släktingar och vänner att för sista gången visa upp hans hantverk.

Väl mött!

 

TN Lures

Jag heter Tommy Nielsen, är 33 år och bor strax utanför Karlskrona.

Jag driver TN Lures sedan sommaren 2015 men har gjort beten sedan våren 2013. Innan jag började göra beten flugfiskade jag en hel del och band mina egna flugor.

På Blekinge gäddfestival fick jag en Wolftail och började fiska med den. Flugfisket byttes ut mot spinnfiske och eftersom jag hade bundit mina egna flugor var det naturligt att börja snida på egna beten till spinnfisket.

På den vägen är det och nu ska det bli kul att sitta på betesbyggargatan!

Hoppas vi ses där!

/Tommy

     

Ola Rasmusson – Olalures

Jag är en 35 årig fiskeentusiast som tillverkar egna gäddbeten i gummi som jag valt att kalla Olalures. Född och uppvuxen kring ett av Sveriges finaste fiskevatten vid Mörrumsån och Blekinge skärgård, så fisket blev en naturlig del av min uppväxt. Min dröm har alltid varit att en dag tillverka mina egna beten, och detta har jag förverkligat och kommit en bra bit på vägen -

Jag är en nykomling inom betesbyggarbranschen och började så sent som i oktober 2015 att bygga egna gummibeten för gäddfiske vilket är en fiskeform som ligger mig varmt om hjärtat. Startade som många andra med att binda egna lax och havsöringsflugor i flera år. Men denna vinter har gummitillverkningen stått i fokus.

Idag kan jag stoltsera med fem olika modeller, handgjorda med noggrann precision och kärlek, som kan fås med en uppsjö olika och trevliga färgalternativ.

 Allt har gått väldigt snabbt för mig, jag varit flitig med att hela tiden ta fram nya betesmodeller och publicera bilder på sociala medier. Med detta har min betestillverkning satt fart. Än så länge säljer jag bara beten privat med hoppas nu kunna starta upp som företag och börja sälja mina beten genom butiker.

Jag försöker skapa lite nytänkande utanför boxen, komma med lite ny design och idéer kring gummibeten. Viktigt för mig att inte göra vad alla andra gör utan skapa sin egen stil.

Hög kvalité och finish är prio1 på mina gummibeten, och självklart att de ska fånga fisk!

Besök min hemsida www.olalures.se eller sök upp mina sidor på sociala medier för att hitta mer information om mina beten.

Ser fram emot att träffa er på sportfiskemässan, ni finner mig på betesbyggargatan.

/Ola Rasmusson

 

Elis Wessmark - Mosbait

Eftersom jag själv i många år både har spinnfiskat och trollat med stora gummibeten var det ett naturligt steg att själv försöka tillverka ett par olika varianter som uppfyllde mina krav i vattnet.
Oändligt antal timmar i verkstaden och många olika modeller senare har jag ett par beten jag känner mig stolt över.
Mosbait Regular är den modell som jag är mest nöjd med. Den är väldigt allround och fungerar lika bra till det långsamma kallvattensfisket som till det snabbare fisket i varmare vatten, och framförallt så fortsätter den att leverera stora gäddor! Ett bete som passar både en nybörjare och ett proffs.
Modellen var från början främst tänkt till gäddfiske men har även fungerat väldigt bra i havet i jakt på andra arter.  Under senaste turen till Röst var det ett av bästa betena på spinnfisket efter grov sej med flera 14+ på sitt samvete och med en topp på runt 18kg.

Jag håller till i Forshaga, strax norr om Karlstad, ett område som rymmer mängder av bra fiskevatten och även många duktiga fiskare. Med andra ord har det aldrig varken varit några problem att testa själv eller att med hjälp av testfiskare beta av både olika metoder och vatten. 
Glädjen i att ta fram nya modeller, experimentera med olika färgsättningar och glitter men framförallt att fånga fisk på ett eget bete gör att jag kommer hålla på länge till och fler häftiga modeller kommer att få smaka gäddtänder.
Under sportfiskemässan kommer jag att presentera minst en ny modell som förhoppningsvis kommer att bli en riktig dräpare.
Vill ni tjuvkika lite så kommer det garanterat att dyka upp några bilder på min instagram framöver: www.instagram.com\eliswessmark

Vi ses på mässan! 

     

Bjerks.se

Johan björk 33 år, bosatt i stuvsta utanför Stockholm. Förkärlek för gäddfiske men fiskar även lax och abborre när tillfälle bjuds. Tillverkat beten till och från, framförallt jerkbaits, sedan flera år tillbaka. 

Välkommen och hälsa på mig på Betesbyggargatan :-)